sunnuntai 15. huhtikuuta 2012

Pääsiäinen Durhamissa ja Newcastlen piipahdus.

Pääsiäinen tuli ja meni ja se tuli vietettyä rentoutuen sukulaisissa pohjoisessa.

Durham sijaitsee hyvin karkeasti jaettuna puolessa välissä Lontoota ja Edinburghia. Kauhukseni totesin, että junalippu meno-paluuna olisi ollut lähemmäs muutaman satasen, joten päätin mennä bussilla. Bussi oli n. 40 puntaa yhteensä, mutta matkaan meni huimaavat 7 tuntia suuntaansa! Ratkaisuni herätti emännässä ja isännässä huvitusta, mutta jotenkin kummasti minua ei asia haitannut (no okei paluumatkalla alkoi viimeinen tunti olla aika tuskaisa). Koska elelen täällä melkein vapaana aikatauluista, jaksan edelleen suhtautua itse matkantekoonkin tietynlaisena elämyksenä. Oli myös soitin täynnä hyvää musaa ja koulukirjat matkassa, joten hyvin se aika kului.



Jännittävää, että olen ajanut koko Yhdysvaltain läpi näkemättä ainuttaakaan Springfield voimalaa ja täällä niitä on pilvinpimein.


Durham itse on pieni kaupunki, jonka asukasluku on 70 tuhannen tienoolla. Durhamissa on yksi maan kolmesta "College yliopistosta" ja vanha kaupunki katedraaleineen ja linnoineen on yksi UNESCON maailman perintökohteista.

Tämä College yliopisto -asia on täällä kertakaikkisen kiehtova, sillä se on jotain niin erilaista mitä Suomessa on koskaan ollutkaan.

Nämä yliopiston colleget ovat siis käytännössä opiskelijoiden asuntoloita, mutta toimivat myös asuinsijan lisäksi opintoneuvontaa, tukea ja valvontaa antavina tahoina - lähin Suomalaisittain ymmärrettävissä oleva konsepti on sisäoppilaitos, mistä ei siis kyllä ole kyse, mutta tilanteella on samankaltaisia piirteitä.

Yliopistoja, joilla on tämä College-järjestelmä on siis maassa kolme: Cambridge, Oxford ja Durham - mielenkiintoisesti nämä ovat myös eri mittareilla mitattuina maan kolme kovinta yliopistoa.

Käsittääkseni kaikissa kolmessa yliopistossa voi tietenkin opiskella ilman, että majoittuu joihinkin collegeista, mutta ilmeisesti tuutorointi ja opintojen ohjaus tulee silti jostakin kotiyliopiston collegesta. Kun opiskelija siis hyväksytään yliopistoon, pitää hänen saada itsensä hyväksytyksi myös johonkin Collegeen, vaikkei sinne majoittuisikaan (siis näiden kolmen kovan kohdalla).Voisi siis sanoa, että kyseessä on tiedekunta, laitos ja koti kaikki samassa.

Durham oli kertakaikkisen viehättävä ja siellä tuli köpöteltyä lauantai aamupäivästä

Vasemmalla pilkistää katedraali.


Tori







Tarina kertoo, että back in the day katerdaali toimi eräänlaisen turvapaikkana niille, jotka kokivat tarpeelliseksi paeta lain kouraa. Reilun 30 päivän ajan sai talosta turvan, jonka aikana oletettavasti oli mahdolllista ottaa tilanteet hallintaan ja laittaa asiat järjestykseen.





Sunnuntaina yritimme päästä Durhamin vanhan linnan tiloihin opastetulle kierrokselle. Linna toimii siis nykyään yhtenä collegena ja on näin ollen siis opiskelija-asuntola! (Vähäks päheetä. Asua linnassa) Mutta valitettavasti kävely oli jo täynnä ja ei päästy.



Sen sijaan kävimme viihdyttämässä porukan pienintä läheisen kylän megaleikkipuistossa. Tai no muut leikkivät ja minä kävelin läheiselle kukkulalle, jolta löytyi toinen linna (näköjään niitä täällä riittää!! :D), joka toimi tätä nykyä hotellina. Ulkoilun jälkeen loihti talon emäntä lohta ja pottua! (Lähipiiri tietääkin, että omaan suorastaan intohimoisen suhteen loheen ja täällä se perkele on varsin hintavaa ja näin ollen ei ole juuri fisusta saanut nauttia).

Aamupäivälle piti vähän tehdä taidetta :)







Maanantaina kävimme vielä pyörähtämässä Newcastlessa, joka on siis muutaman miljoonan ihmisen kaupunki. Hengeltään kuulemma hyvin teollinen kaupunki ja lähikuntien viikonloppujen menomesta. Matkalla pysähdyttiin Angel of the North:ille, joka on melko kookas veistos ja pohjoisen englannin maamerkki.




Tämä on joku arkkitehtoninen pläjäys, jonka nimeä en nyt saa päähäni. Jos sana kantautuu Petsamon arkkitehdille, niin syvä anteeksipyyntö :D

Melko hauskasti Newcastlen sillat asettuu ja tämä näkymä on ilmeisesti aika monen postikortin aihe.

Ennen lähtöä oli isännän vuoro kokata aamupalabrunssi ja söin elämäni ensimmäistä kertaa eggs benedict:ejä ja namski namski!



Kaikenkaikkiaan jälleen kerran varsin mukava reissu ison L:n ulkopuolelle! :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti