perjantai 16. maaliskuuta 2012

Lontoossa asuminen - hyvät ja huonot alueet

Kuten jo kerran olen maininnut, on minulle kerrottu, että Lontoossa ei varsinaisesti ole yksinomaan hyviä tai huonoja alueita. Mutta tämä riippuu siitä keneltä kysyy. Valitettavasti en ole asunut täällä tarpeeksi kauaa, että osaisin varmuudella sanoa oman mielipiteeni. Sen verran olen kuitenki oppinut, että kun täällä aikansa oleilee oppii alueen tason kyllä huomaamaan ja aistimaan. Rakennusten siisteys, kaupat, kahvilat, metroasemien kunto jne. kertovat kyllä tarkalle silmälle, että mistä on kyse.

Mutta sekin on kyllä totta, että joka alueella on omat hyvät ja huonot katunsa. Esimerkiksi itse asun Kentish Townissa, jota siis pidetään yleisesti ihan ok alueena. Valitettavasti kuitenkin on todettava, että tämä nimenomainen kotikatu ei selvästikkään ole sitä kaikkein siisteimmin asuitettua (tämon kyllä suht iso katu), mutta heti tältä poikkeavat kadut ovat selvästi "somempia".

Alueesta kertoo jotain council flat:it. Nämä kyseiset asuinrakennukset ovat siis valtaosin sosiaaliavustuksen varassa elävien ihmisten asuttamia ja näin ollen niissä on huomattavissa jonkinlaista sosiaalisten ongelmien kerääntymistä.

Itselleni kertakaikkisen mielenkiintoinen ilmiö on, että nämä council flatit tuppaavat olemaan yleensä niitä kaikkein korkeimpia rakennuksia - miettikää mitkä näkymät! Ja sen olen ollut huomaavinani myös, että monasti nämä sijaitsevat myös otollisimpien kulkuyhteyksien päässä. Toisinaan ihan metroasemaa vastapäätä.

Yhtä mielenkiintoista on puhe siitä, että kuulemani mukaan natiivi Britille "laadukas koti" on yleensä nimenomaan 'matala'.



Mutta tämähän mun mielestä kertoo nimenomaan siitä sisäänjuurtuneesta käsityksestä noista Council Flateistä ja siitä kuinka "oman arvonsa tunteva" natiivi mieluummin asuisi yllä olevassa talossa kuin näissä.





Toinen tämmönen juttu minkä kuulin (tämä on puoliksi kyllä kieli poskella kerrottu) on, että se mikä suurista ruokakauppaketjuista on alueen pääruokakauppana kertoo jotain.

Eli jos pääkadulla on :
Iceland - ei hyvä
Tesco ja Morrisons - paranee
Sainsbury's - se on jo laatua
Waitrose - wohoo, nyt ollaan jo matkalla kroisoslandiaan!

Kaikenkaikkiaan tämä puhe kuulostaa omaan korvaani melko elitistiseltä. Suomalainen minussa kysyy, että hei mitä väliä. Mutta ilmeisestä nämä asiat ovat jossain määrin brittiläisessä kulttuurissa olennaisia ilmiöitä ja koska mää olen täällä tarkkailijana koen tämmöiset kummallisuudet mielenkiintoisina.

Edit: Itse olen kyllä ollut huomaavinani, että Icelandeja on usein niillä tosi vilkkailla alueilla ja kaduilla ja hetken matkan päästä löytyy Waitrosekin ... ? -> Ehkäpä tätä ei kannata ottaa niin kirjaimellisesti. 

Loppuun koen pakottavaa tarvetta laittaa oheisen kuvan



Kuva on yksi pienempi katu omilla huudeilla. Eli voitaneen todeta, että niitä pastellin värisiä tönöjä löytyy muualtakin kuin pelkästään Notting Hillistä! :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti