lauantai 4. helmikuuta 2012

Alternative London

Otettiin torstaina osaa tällaiseen Alternative London kävelykierrokseen. Paradoksaalisesti voidaan toki miettiä, kuinka vastavirtaa kierroksen voidaan katsoa olevan, koska valtaosa osanottajista ei asu Lontoossa. Näillä kierroksilla kuitenkin löytää asioita ja kuulee tarinoita, joita ei alueella itsekseen kierrellessä kertakaikkiaan vain huomaisi tai kuulisi. Kierroksemme keskittyi lähinnä katutaiteeseen, joka on eri asia kuin kömpelöt graffititöherrykset. Kaveri, joka kierrosta veti on itse joskus tehnyt katutaidetta ja näin ollen "kuuluu sisäpiiriin" ja tuntee valtaosan katutaidetta tekevistä ihmisistä itse.

Oppaamme ja kuva.
Miniatyyrikuningatar selkä katsojaan päin. Noita pikkukuviakin Lontoosta löytyy, mutta ne on korkeudeltaan ehkä 10 cm, joten eihän niitä huomaa, jos niitä ei osoiteta.Tarkkaavainen katsoja huomaa myös kuningataren varjon.
Talon reunalla on jotain...
Barbi, jolla on mäkkäripussipuku ja sidotut kädet.
Kurki
Tämä oli oikeasti melkoisen vaikuttava kuva. Taiteilija on läntännyt seinään kipsiä ja taltalla rapsinut tuon muotokuvan.

Bansky. Paikalliset on tuoneet auton päälle tuollaisen kuvun, ettei sitä nyysittäisi.




Kuvia olisi ollut huomattavasti enemmänkin, mutta jostain on karsittava.

Koko kävely oli East Endin aluella. Kömpelö yritys piirtää ympyrä alueen sijainnin paikantamiseksi :D



Tämä alue on perinteisesti ollut köyhää Lontoota. 50-luvulla varsinaista ghettoa. Nykyään alueella on varsinaisia etnisiä keskittymiä ja tiettyä osaa east endistä kutsutaan Banglatowniksi (ei tarvinne selittää, mistä ilmaisu tulee). Osoitus kävelykierroksen vetäjän hiljaisesta tiedosta on,että yllä näkyvä kurki oli alunalkajaan tarkoitus olla jokin muu lintu (joutsen kai??), mutta kun taitelija teki työtään, joku paikallisista vinkkasi hänelle, että kurjella on erityinen merkitys alueen etnisen enemmistön uskomuksissa ja näin ollen joutsen muuttuikin kurjeksi.

East End on nyt kovan mylläkän keskellä, koska lähestyvät olympialaiset ovat saaneet aikaan massiivisen siivousoperaation. Uutta asuinrakennusta nousee huimaavaa vauhtia ja jotakin katutaiteesta on tuhottu. Paikalliset suhtautuvat asiaan hieman kaksijakoisesti. Toisaalta alueen kehitys on hyväksi, mutta toisaalta yhteisö arvostaa sen värikästä julkikuvaa. Toistaiseksi rakennutut asuintalot ovat uusinta uutta ja näin ollen east endin tämän hetkisten asukkaiden tavoittamattomissa. Henkilökohtainen epäilykseni on, että läheisen sijainnin vuoksi tulee city "nielaisemaan" tämän värikkään ja viehättävän kaupunginosan alllen :(

-> Siellä pitää siis hengata, kun se vielä on mahdollista!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti